Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008

"Ηρθε η ώρα να φτιάξουμε «έξυπνα» σπίτια". (Greenpeace)

  «Τόσο έντονη συζήτηση γίνεται για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ κανείς δεν μιλάει για την ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου». Ετσι υπογράμμισε ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, κ. Ν. Χαραλαμπίδης, τη σημασία της πρωτοβουλίας της οικολογικής οργάνωσης να καταθέσει δέσμη προτάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
 «Έχουμε εμπειρία. Το κτίριο που νοικιάζει η Greenpeace είναι ένα παλιό πενταώροφο, ιδιαίτερα ενεργοβόρο, κτίριο. Με περιορισμένες σχετικά επεμβάσεις μειώσαμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 52%, ενώ ανάλογη είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας», σημείωσε η κ. Αλεξάνδρα Μεσαρέ, υπεύθυνη εκστρατειών της οργάνωσης. «Στη θέση των παλαιών μεταλλικών κουφωμάτων με απλά τζάμια, βάλαμε νέα “έξυπνα” παράθυρα και κουφώματα με θερμοδιακοπή. Αλλάξαμε τον λέβητα πετρελαίου με φυσικού αερίου. Τοποθετήσαμε ανεμιστήρες οροφής, λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρισμού, ισχύος 1,62 κιλοβάτ, στην οροφή», εξήγησε η κ. Μεσαρέ.
 Ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα καταναλώνει το 1/3 της συνολικής ενέργειας και εκπέμπει το 40% του διοξειδίου του άνθρακα. «Και όμως δεν υπάρχει ένα συνεκτικό και φιλόδοξο πρόγραμμα για αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτίρια», τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης.  «Οι δύο σημαντικότερες κοινοτικές οδηγίες για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και για την προώθηση εθνικών σχεδίων δράσης με τουλάχιστον 1% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κάθε χρόνο δεν εφαρμόζονται ακόμη στη χώρα μας, παρά τις υποχρεώσεις μας. Η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε. Για να προχωρήσουν όμως οι πολίτες χρειάζεται, πέραν της ενημέρωσης, και η παροχή κινήτρων από την πολιτεία». Η Greenpeace κατέθεσε δέσμη προτάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται: Υποχρεωτική εφαρμογή «καθαρών» ενεργειακών τεχνολογιών (π.χ. ηλιακών) σε νέα κτίρια και στον δημόσιο τομέα κατά το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων χωρών (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία). Παροχή άμεσων ενισχύσεων και φορολογικές ελαφρύνσεις για την αγορά και εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων, καθώς και για παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων, που συμβάλλουν στην οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: