Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008

Πράσινα μέτρα για σπάταλα κτίρια

 «Ανέγγιχτος» σε κάθε προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής, δηλαδή τα κτίρια. Αυτή η εξαίρεση είναι στην πραγματικότητα και η αιτία για την αποτυχία των μέτρων που εξαγγέλλονται. Την επισήμανση αυτή έκαναν χθες οι εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace. Όπως είπαν, το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) στην Ελλάδα προέρχεται από τα κτίρια που καταναλώνουν το 1/3 των συνολικών ενεργειακών πόρων- περίπου 7,5 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου- για τις ανάγκες της θέρμανσης, της ψύξης και της λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών.
Η Greenpeace ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, εστιασμένα στον «μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας, που είναι τα κτίρια». Στα μέτρα που προτείνει η περιβαλλοντική οργάνωση, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
 Η υποχρεωτική τοποθέτηση ηλιακών σε νέα κτίρια και στον δημόσιο τομέα, όπως συμβαίνει σε Ισπανία και Πορτογαλία.
 Φορολογικές ελαφρύνσεις για την εγκατάσταση καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών στα κτίρια, καθώς και έμμεσα μέτρα ενίσχυσης της πράσινης κιλοβατώραςθερμικής και ηλεκτρικής- που παράγεται από καθαρές τεχνολογίες.
 Θέσπιση χρονοχρέωσης στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη τις ώρες αιχμής και εισαγωγή των λεγόμενων «λευκών πιστοποιητικών»- από τις εταιρείες που ρυπαίνουν- για την έμμεση προώθηση των τεχνολογιών που εξοικονομούν ενέργεια.
 Επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις
 Οι εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης όμως, προτείνουν και μια σειρά επιπλέον παρεμβάσεων ώστε να κτίρια να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Για να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις, όμως, όπως για παράδειγμα μονώσεις στα κτίρια θα πρέπει να υπάρξουν είτε φοροελεφρύνσεις για τις σχετικές δαπάνες ή επιδότησή τους. Παράλληλα, προτείνουν τη χρήση βιομάζας για τη θέρμανση, πράγμα που προϋποθέτει την άρση των απαγορεύσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, την τοποθέτηση φωτοβολταΐκών, καθιστώντας μάλιστα υποχρεωτική τη χρήση τους σε νέα εμπορικά κτίρια και στο Δημόσιο.
Επίσης, προτείνουν την τοποθέτηση μικρών ανεμογεννητριών- με κίνητρο κυρίως τις φοροελαφρύνσεις- και ηλεκτροπαραγωγή με βιοκαύσιμα, αλλά και την την απαγόρευση των λαμπτήρων με απόδοση μικρότερη από 35 Watt μέχρι το 2009 και των λαμπτήρων με απόδοση μικρότερη από 50 Watt μέχρι το 2012.
 Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Greenpeace, «δεν εφαρμόζονται η Ελλάδα δεν εφαρμόζει ακόμη- αν και είναι υποχρεωμένη- τις δύο κοινοτικές οδηγίες για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που επιβάλλουν την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης τουλάχιστον κατά 1% ετησίως».
 Οι κοινοτικές οδηγίες- που παραμένουν ανεφάρμοστες- προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι οι ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων- συνολικής επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ.- που ανασκευάζουν τα κτίριά τους, είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε περίπτωση που το κόστος ανακατασκευής ξεπερνά το 25% της αξίας του ακινήτου. Παράλληλα, προβλέπουν ότι πρέπει να ενθαρρύνεται η χρήση ηλιακών συστημάτων, αλλά και η συμπαραγωγή συστημάτων τηλεθέρμανσης- τηλεψύξης.

Πηγή "Τα νέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: