Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008

Υποχρεωτικά ενεργειακά από φέτος τα νέα κτίρια.

Κτίρια με χαμηλότερη μέχρι 40% ενεργειακή κατανάλωση σε σχέση με τα σημερινά και με περιβαλλοντικές «ευαισθησίες» θα αρχίσουν σύντομα να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα.


Το βιοκλιματικό κτίριο γραφείων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που ενσωματώνει παθητικά δομικά στοιχεία, φωτοβολταϊκά και αβαθή γεωθερμία, ενώ χρησιμοποιεί και αυτοματισμούς χρήσης ενέργειας, όπως ρύθμιση του φωτισμού, της θέρμανσης και της ψύξη.


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια (θέμα για το οποίο η χώρα μας καταδικάστηκε προ ημερών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή καθυστέρησε να εφαρμόσει τη σχετική κοινοτική οδηγία) αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από φέτος όλα τα καινούργια ακίνητα ανεξαρτήτως επιφάνειας και όλα τα παλαιά μέχρι 1.000 τ.μ. για να πουληθούν, να μεταβιβαστούν ή να ενοικιαστούν θα πρέπει να διαθέτουν το λεγόμενο ενεργειακό πιστοποιητικό.
Το πιστοποιητικό αυτό θα έχει δεκαετή ισχύ και για να το αποκτήσει κάποιος θα πρέπει να προσκομίσει στην Πολεοδομία ενεργειακή μελέτη του κτιρίου ή του ακινήτου, η οποία θα περιγράφει τα υλικά και τα είδη των εγκαταστάσεων που έχει χρησιμοποιήσει ο κατασκευαστής.

Και ακριβότερα

Όσο περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα υλικά και όσο περισσότερα συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει ενσωματώσει στο κτίριο ο κατασκευαστής τόσο πιο υψηλής κλάσης θα είναι το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα του χορηγείται, και αναλόγως θα ανεβαίνει η αξία του ακινήτου.
Ειδικοί παρομοιάζουν το ενεργειακό πιστοποιητικό με την ενεργειακή κατάταξη των λευκών συσκευών, όπου όσο υψηλότερη είναι τόσο ακριβότερα πωλείται η συσκευή.
Στο εξής ο κλάδος των κατασκευών έχει ένα σημαντικό κίνητρο, να καθιερώσει τη χρήση ειδικών δομικών υλικών και συστημάτων που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν λόγω του ελαφρά υψηλότερου κόστους τους μόνο προαιρετικά. Τέτοια π.χ. είναι τα λεγόμενα ψυχρά υλικά που δεν απορροφούν ενέργεια (χρώματα, ειδικές, πλάκες, κ.ά.), τα κουφώματα, οι υαλοπίνακες και τα συστήματα ψύξης- θέρμανσης- κλιματισμού με χαμηλές απώλειες ενέργειας, τα συστήματα φωτισμού υψηλής απόδοσης και οι αυτοματισμοί λειτουργίας (π.χ. αυτόματη διακοπή φωτισμού και θέρμανσης όταν δεν υπάρχει κίνηση στον χώρο, τα γνωστά ως Βuilding Μanagement Systems).
Το ίδιο οικονομικό κίνητρο έχει κάποιος να ενσωματώσει στην κατασκευή τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, (φωτοβολταϊκά, θερμικά ηλιακά, τεχνολογίες γεωθερμία για την αξιοποίηση της θερμοκρασίας του εδάφους), οι οποίες βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου, και ανεβάζουν επομένως την αξία μεταπώλησής του. Να σημειωθεί ότι η Ισπανία επέλεξε η χρήση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα καινούργια κτίρια να είναι πλέον υποχρεωτική, αντίθετα απ΄ ό,τι συνέβη στη χώρα μας.

Τα οφέλη

Μόνο στα περίπου 200.000 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κ.λπ.) αν εφαρμόζαμε την οδηγία, θα είχαμε εξοικονόμηση σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστού 30% του συνολικού οφέλους. Σύμφωνα μάλιστα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, από εκτιμήσεις που έχουν γίνει η εφαρμογή της οδηγίας στην Ελλάδα, πέρα από τα οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας, θα δημιουργήσει σταδιακά 15.000 νέες θέσεις εργασίας.


"TA NEA" Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2008
Αρ. Φύλλου: 19.046
Σελίδα: NEA_2801_064_K_261313
ΤΑ ΝΕΑ Online
Copyright © ΤΑ ΝΕΑ 1996-2006 Lambrakis Press.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Γιώργος Φιντικάκης gfid@dolnet.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: